Президентът на САЩ  Джо Байдън ще проведе днес с американските

...
Президентът на САЩ  Джо Байдън ще проведе днес с американските
Коментари Харесай

Байдън ще разговаря със съюзниците на САЩ за Украйна

Президентът на САЩ  Джо Байдън ще организира през днешния ден с американските съдружници видеоконферентен диалог, отдаден на Украйна, заяви чиновник на Белия дом, поискал да остане неизвестен, съобщи Франс прес.

Срещата има за цел " да се подчертае нашата неизменима поддръжка за Украйна, която се пази от съветската експанзия ", сподели същият източник, който не пожела да посочи времето на осъществяване на диалога, както и да уточни участниците в него.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън дойде през днешния ден на изненадващо посещаване в Киев, с цел да показва поддръжка за Украйна. Блинкън разгласи отпущането на нова военна помощ за Украйна и други европейски страни, застрашени от Русия, на стойност от 2 милиарда $. Помощта е за Украйна и 18 прилежащи страни, в това число членове на НАТО и районни сътрудници по сигурността, в това число България.

По-рано през днешния ден американският министър на защитата Лойд Остин сподели, че президентът Джо Байдън е одобрил спомагателна военна помощ за Украйна в размер на 675 милиона $. Информацията бе оповестена в миг, в който Остин събра съдружници на Съединени американски щати, с цел да заявяват още веднъж дълготрайна поддръжка за украинската войска.

В началото на срещата на Контактната група в поддръжка на Украйна, която се организира в американската военновъздушна база " Рамщайн " в Германия, министърът на защитата на Съединени американски щати заяви, че през вчерашния ден Байдън е одобрил следващия транш от американска помощ за Киев - гаубици, артилерийски муниции, високопроходими джипове   " Хъмви ", бронирани коли за спешна помощ, противотанкови системи и други

Остин сподели, че " войната е в основен миг ", защото украинските сили стартират контранастъпление в южните елементи на страната. " Днес отчитаме забележимия триумф на нашите общи старания на бойното поле ", посочи той.  " Войната трансформира образа си, а с това се трансформира и задачата на тази контактна група ", съобщи Остин на срещата, в която участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, украинският министър на защитата и министри на съюзническите страни. 

Американският министър съобщи, че съюзническите сили ще работят дружно, с цел да обучат украинската войска и да й оказват помощ да се модернизира в дълготраен проект.

Междувременно украинските сили в североизточната Харковска област си възвърнаха част от завзетите от Русия територии в региона, откакто украинската контраатака в Южна Украйна отклони някои от съветските военни запаси в региона на Харков, се показва в публикуван през вчерашния ден отчет.

Украинските сили в региона на Харков " евентуално употребяват предислокацията на съветските сили " към региони покрай окупирания град Херсон на юг, с цел да осъществят контраатака в региона, заяви основаният във Вашингтон мозъчен концерн Институт за проучване на войната в своя отчет. Украинската войска евентуално е употребила " тактическа изненада ", с цел да реализира пробив и да напредне през вчерашния ден с минимум 20 километра във вътрешността в следената от Русия територия в региона на Харков, възвръщайки си територии с повърхност близо 400 квадратни километра, се показва в отчета.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР